پرونده های فساد را بدون هیاهو دنبال کردیم| نمیتوانم مشکلات تاریخی را حل کنم
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری رسا، مسعود کرباسیان امروز یکشنبه چهارم شهریورماه در جلسه بررسی استیضاح خود در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسشهای نمایندگان مجلس با بیان اینکه سؤالات نمایندگان در چند گروه کلی تقسیمبندی میشود، گفت: گروه اول سؤالات، درباره کلیات اقتصاد بود که شامل تدوین سیاستها و ساماندهی اقتصاد کشور میشود؛ اما این سؤالها فقط به مأموریت وزارتخانه برمیگردد و مشکلی را مطرح نکرده است.
وی ادامه داد: اگر مسائل غیرمترقبه پیش نمیآمد، شاهد بهبود دستاوردهای اقتصادی و زندگی مردم بودیم؛ اما من به مردم و نمایندگان مجلس حق میدهم که نگران زندگی و معیشت مردم باشند؛ چراکه سفرههای مردم با واقعیتهای اقتصادی هماهنگی ندارد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: باید بین نوسانات ارزی به عنوان رخداد، با مسیر کلی اقتصاد تفاوت قائل شد؛ به این معنا که وضع اقتصادی کشور، تحت تأثیر نوسانات ارزی دچار مشکل شد. متأسفم در حالی که مسئولان باید وقت خود را به ارتقای معیشت مردم اختصاص دهند، به جای آن به رفع آسیبهای معاندان اختصاص بدهند.
کرباسیان، با اشاره به مشکلات ساختاری تاریخی اقتصاد کشور گفت: نزدیک به نیم قرن است که مشکلات ساختاری اقتصادی داریم؛ اما بخشی دیگر از مشکلات، ما متأثر از بدعهدی نظام سلطه است. من تنها یک سال است که مسئولیت وزارت اقتصاد را به عهده گرفتهام و نمیتوان در یک سال، مسائل تاریخی و ریشهای اقتصاد را حل کرد.
وی با اشاره به تحریمهای بینالمللی علیه ایران افزود: ترکیه و روسیه نیز در سالهای اخیر تحریم شدهاند؛ اما هرگز نه به قطع شدن نفت و نه قطع شدن سوئیفت تهدید شدند و نه مشکلاتی که تحریمها در این کشورها به جا گذاشت را، در ایران شاهد بودیم، چرا که ما کشور و مردم خوبی داریم و اثرات تحریمها در روسیه و ترکیه بیش از ایران بود. اگر دلگرمتر بودیم، تلاطم کمتری داشتیم.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه هیچ زمانی نگفته ام فقط در دایره مسئولیت خود پاسخگو هستم، گفت:به عنوان عضوی از دولت پاسخگوی مسایل هستم و البته ما در دولت آماده ایم از یک سو با حمله های اقتصادی دشمنان مواجه شویم و از سوی دیگر معیشت مردم را تامین کنیم.
وی اظهار داشت: ریشه تلاطم های موجود نه صرفا ناشی از ساختار داخلی اقتصادی بلکه از بد عهدی نظام سلطه است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی رشد تولید ناخالص داخلی در سال ۹۶ را با اقتصاد نفتی ۳.۷ درصد و بدون نفت ۴.۶ درصد عنوان و اظهار کرد: این به معنی پیشی گرفتن اقتصاد بدون نفت از اقتصاد نفتی است؛ این آمار را مراجع بینالمللی اعلام کردند. من متأسفم از اینکه بگویم به مراجع آماری بینالمللی مراجعه کردهام چون برخی نمایندگان گفتند آمارسازی شده است.
کرباسیان ادامه داد: در سال ۹۶ نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت بعد از مدتها مثبت شد و به ۱.۴ درصد رسید. رتبه ما در شاخص رقابتپذیری جهانی نسبت به سال گذشته ۷ رتبه و در شاخص اقتصاد کلان ۲۸ رتبه جهانی بهبود داشته است. من تنها کسی هستم که ۲۸ کتاب اقتصادی تألیف و ترجمه کردهام؛ بنابراین اقتصاد میدانم.
وی افزود: تراز تجاری ما مثبت شد و تا اول شهریور سال جاری ۱۹ میلیارد دلار رشد صادرات داشتیم که نسبت به سال قبل از آن، ۱۵ درصد در زمینه صادرات رشد مثبت و واردات نیز ۷ درصد کاهش داشته است که به این ترتیب ۳۶۰ میلیون دلار ارزآوری برای کشور داشتهایم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه به واسطه تلاشهای دستگاههای مختلف و گمرک، شاخص جهانی لجستیک ۳۲ رتبه رشد کرد، گفت: در زمینه بهبود فرآیندهای گمرکی نیز ۴۰ رتبه بهبود داشتهایم؛ بنابراین چه از نظر منابع آماری خارجی و چه مراکز آماری داخلی، سال ۹۶ سال خوبی برای اقتصاد بود.
کرباسیان دسته دوم سؤالات نمایندگان از وزیر اقتصاد را مربوط به جریانسازی اقتصادی و مبارزه با فساد دانست و تصریح کرد: من از ابتدای ورودم به این وزارت، اقتصاد شیشهای را دنبال کردم. برای اولین بار در تاریخ شفاف شدن پرداختهای خزانهداری کل کشور را داشتیم. از اول اردیبهشت پرداخت خزانهداری به عموم مردم اطلاعرسانی شد. همچنین گمرک نیز آمار واردات خودرو را مرتباً گزارش میکند.
وی با بیان اینکه از نظر شاخصهای عمومی برخورد با فساد، این وزارتخانه جزو دستگاههای برتر بوده است، گفت: در یک سال گذشته وزارت امور اقتصادی، مقصد پولی ۱۹۰ هزار دستگاه دولتی را شناسایی و مسدود کرد چرا که تعدد حسابها به غیر شفاف شدن میانجامد؛ هماکنون پرداخت حقوقها در ۵۰۰ دستگاه دولتی نیز کاملاً شفاف است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی به راهاندازی سامانه «صنها» اشاره و تصریح کرد: این سامانه برای نظارت بر صنعت بیمه است و تراکنشهای این صنعت را شفافسازی کردیم و با استفاده از این سامانه، جلوی صدور بیمهنامههای جعلی را گرفتیم.
کرباسیان درباره مبارزه با فساد گفت: در یک سال گذشته نزدیک به ۳ هزار هزار میلیارد تومان یعنی دو برابر نقدینگی را از املاک دولت شناسایی کردیم. همچنین با تلاشهای وزارت اقتصاد، ایران رتبه اول مبارزه با قاچاق مواد مخدر و دوم مبارزه با قاچاق کالا در دنیا را کسب کرد که به دلیل اصلاحات انجام شده در گمرک بوده است.
وی به شناسایی اطلاعات ۳۳۰ شرکت زیرمجموعه نهادهای عمومی از طریق بورس اشاره کرد و افزود: تنها با استفاده از پردازش اطلاعات مالی و بدون شلیک یک گلوله، پروندههای گسترده قاچاق مواد مخدر را ردیابی کردیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تأکید کرد: ریشههای فساد را باید در امضاهای طلایی جُست، به همین دلیل تراکنشهای مشکوک را شناسایی کردیم؛ همه این دستاوردها در کمتر از یک سال رخ داده است. از نمایندگان میپرسم اگر این اقدامات و کسب رتبههای ممتاز جهانی در مبارزه با فساد و قاچاق مواد مخدر و کالا، شفافسازی نیست؛ پس شفافسازی چیست؟
کرباسیان دسته سوم سؤالات نمایندگان از وزیر اقتصاد را مربوط به فعالیتهای دستگاههای زیرمجموعه وزارت اقتصاد شامل گمرک، مالیات، خصوصیسازی و ... دانست و گفت: اگرچه اسم ما وزارت اقتصاد است اما سازمانهای زیرمجموعه آن، دستگاههای حاکمیتی هستند که مجریاند نه نظریهپرداز اقتصادی.
وی ادامه داد: برای اولینبار ۳۲۰۰ پرونده فرار مالیاتی معادل ۶۳۰۰ میلیارد تومان را کشف و توانستیم از تراکنشهای مشکوک، مالیات دریافت کنیم. بیش از ۳۰۰ هزار نامه عملکرد مالیاتی خوداظهاری در این مدت ثبت شده است.
به گفته کرباسیان، سهم مالیات بر تولید از ۵۳ درصد به ۴۷ درصد کاهش یافته است. همچنین در خصوص اجرای ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم که درباره دادخواهی مالیاتی است، در راستای کمک به مردم اقدام جدیدی انجام شد و پیش از این رویه غلطی وجود داشت که مردم باید از سراسر کشور برای دادخواهی مالیاتی به تهران میآمدند ولی در حال حاضر اختیارات به استانها تفویض شده است. همچنین مشکل مردم در زمینه مالیات در زمینه نقل و انتقالات مسکن را نیز حل کردهایم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه در سال گذشته ۷۲ درصد از منابع مالی مورد نیاز دولت را از منابع غیردولتی شامل مالیات، گمرک، خصوصیسازی و سهام تأمین کردیم، یادآور شد: اکنون میزان وابستگی بودجه به نفت از ۳۵ درصد به ۲۵ درصد کاهش یافته است. در حال حاضر از هر چهار ریالی که تولید میشود، سه ریال آن را وزارت اقتصاد تأمین میکند.
وی درباره جذب سرمایهگذاری خارجی و فاینانس در طول مدت فعالیت خود در وزارت اقتصاد گفت: در سال ۲۰۱۷ معادل ۵ میلیارد دلار جذب سرمایهگذاری خارجی داشتیم که نسبت به سال ۲۰۱۶ بیش از ۵۰ درصد رشد داشته است.
کرباسیان ادامه داد: همچنین سامانه واحد سرمایهگذاری خارجی را ایجاد کردیم و الان هر کسی از هر جای دنیا بدون مراجعه به ایران میتواند در کشور سرمایهگذاری کند.
به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی، مجموع قراردادهای فاینانس خارجی از شهریور ۹۶ تاکنون ۳۰ میلیارد دلار بوده و ضمانتنامههای آن را نیز صادر کردهایم، این در حالی است که فاینانس در سال پیش از آن (۹۵) تنها سه میلیارد دلار بود.
وی با اشاره به اصلاحات انجام شده در حوزه گمرک گفت: در راستای حمایت از تولید، سطح میانگین تعرفههای واردات را از ۶ درصد به ۱۳ درصد رساندیم. همچنین کشف مواد مخدر در سال ۹۶ در پی اصلاحات گمرک نسبت به سال ۹۲ معادل ۴۶۰ درصد رشد داشت و از سالی ۱۵ هزار کیلو به ۳۰۰ هزار کیلو کشف مواد مخدر در گمرک رسیدهایم.
کرباسیان با تأکید بر اینکه با بروزرسانی سامانههای هوشمند گمرک، هیچ سابقهای از بین نمیرود، اظهار داشت: گمرک را به تجهیزات مدرن ایکسری مجهز کردیم که تنها در سه ماهه اول امسال ۳۰۰ میلیارد تومان مکشوفه قاچاق داشتهایم. همچنین حجم قاچاق انسان نیز با استفاده از ایکسریهای پیشرفته افزایش داشته است.
کرباسیان درباره افزایش سهم بیمه حمایت از تولید گفت: سهم این نوع بیمه در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ از ۱۱.۹ درصد به ۱۳.۴ درصد رسید این در حالی است که حوادث سانچی، ریزش معدن زغال سنگ، آتش سوزی پتروشیمی بوعلی و ... را داشتیم که باید زیان این شرکت ها را می دادیم. من زیان بیمه ایران را قبول دارم ولی به خاطر خدمتی بوده است که ارائه کرده ایم.
وی درباره خصوصی سازی و اصل ۴۴ قانون اساسی گفت: ۱۹۰ بنگاه را با ۲۸ هزار میلیارد تومان قیمت گذاری کردیم که سهم بخش خصوصی واقعی از خرید بنگاه های دولتی صددرصد بوده است. من پای این مساله ایستادم که هرگز برای رد دیون، خصوصی سازی به شبه دولتی ها انجام نشود. کرباسیان ادامه داد: امسال ۵ هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت به ۴۰ میلیون نفر پرداخت خواهیم کرد.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه من در دولت یازده و دوازدهم هیچ واگذاری از طریق رد دیون نداشته ام، اظهار داشت: اجازه ندادم در جریان خصوصی سازی حق مردم ضایع شود، در حوزه سود سهام عدالت به ۴۰ میلیون نفر سود پرداخت کردیم. امسال نیز آماده ایم تا ۵ هزار میلیارد تومان به این ۴۰ میلیون نفر سود پرداخت کنیم.
وی با اشاره به بهبود فضای کسب و کار، گفت: در کنار اقدامات متعدد در زمینه بهبود فضای کسب و کار، پروژه های پیشخوان مجوزهای کسب و کار را در دستور کار قرار دادیم. اجرای این پروژه منجر به پی گیری الکترونیکی اقدامات شد.
کرباسیان افزود: بیش از ۵۰۰ مجوز زائد را حذف و ۱۲ دستگاه مختلف را به پیشخوان ملی متصل کردیم.
وی با اشاره به رسیدن استعلام های مبادله شده به ۸۵۰۰ استعلام، اظهار داشت: یک سامانه دادور برای ثبت شکایات درست کردیم که ۶ هزار دستگاه اجرایی از ۳۱ استان به است سامانه وصل هستند.
وی افزود: این پروژه به قدری موفقیت آمیز بود که در مجمع بین المللی پروژه های الکترونیک در بین ۶۰ کشور، به عنوان پروژه برتر انتخاب شد.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه افتخار داشتم مورد نظر و عنایت مقام معظم رهبری در ارتباط با بهبود فضای کسب و کار باشم، گفت: وظیفه خود می دانم به لحاظ این دستور، این مسئله را به تمامیت پی گیری کنم. از این عنایت رهبری تشکر می کنم.
وی در خصوص مسائل بانکی، تورم و نقدینگی، اظهار داشت: در حوزه پولی و مالی به دلیل وضعیت بازار، گرانی های ناشی از ارز و مسائل بانکی بی شک نمایندگان مجلس گلایه مندند.
وی افزود: بین سیاست های پولی و مالی باید تفکیک قائل شد، سیاست های مالی بر عهده من است اما برای پی گیری سیاست های پولی باید به سطح اختیارات وزارت اقتصاد توجه کرد، اما با این حال به عنوان وزیر اقتصاد می گویم باید به دلایل ریشه ای توجه کرد. حجم نقدینگی در طول زمان به این حد افزایش یافت. در قبال این حجم از نقدینگی کالا و خدمات وجود ندارد.
وی ادامه داد: دولت یازدهم و دوازدهم این پدیده را می شناسد و به دنبال حل ریشه های آن است. یکی از دلایل این مساله می توان به فعالیت موسسات مالی و اعتباری غیرمعتبر اشاره کرد. این موسسات نگرش بلندمدت ندارند و در رقابتی غیرمنطقی سودها را بالا بردند و سودهایی که کسب نکرده بودند را پرداخت کردند. تبعات زیان های این موسسات برای بانک ها بود. مساله موسسات مالی به این دولت برنمی گردد. اگر تعامل ۳ قوه نبود مشکل حل نمی شد.
کرباسیان با بیان اینکه بانک مرکزی اقدامات اصلاحی را مدت هاست آغاز کرده است، گفت: با آمدن رییس جدید برای بانک مرکزی توان و برنامه جدیدی آغاز شده است.
وی با بیان اینکه شورای هماهنگی اقتصادی سه قوه بر حل مساله بانکی توافق کردند، افزود: طرح وزارت اقتصاد آماده است و در کارگروه مربوطه ارائه خواهد شد. کمیسیون اقتصادی مجلس نیز پی گیر این موضوع است.
وی در ادامه با بیان اینکه راه حل بلند مدت، توسعه نظام سرمایه است، اظهار داشت: نظام بانکی باید فرصت تنفس داشته باشد.
کرباسیان با اشاره به اجرای ماده ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، گفت: از شهریور سال ۹۶ بالغ بر ۶ هزار میلیارد تومان از دارایی های مازاد بانک ها به فروش رفته است در حالی که در طول ۳ سال تنها ۱۰ هزار میلیارد تومان از این دارایی ها فروخته شد.
وی افزود: سرمایه بانک های دولتی به ۲۴ هزار میلیارد تومان افزایش یافت و طبق تکلیف قانونی ۱۳ هزار میلیارد تومان بدهی های دولت به بانک ها را پرداختیم. همچنین ۳۷۰۰ میلیارد تومان سود تسهیلات به ویژه برای واحدهای تولیدی را بخشیدیم.
کرباسیان گفت: همچنین برای حمایت از توسعه و اشتغال روستایی از زمان تصویب آیین نامه اجرایی، ۱۰ هزار و ۵۱۷ طرح بالغ بر ۱۷۰۰ میلیارد تومان در بانک ها مصوب شد.
وی با اشاره به تحصیص خطوط اعتباری برای ساماندهی موسسات مالی و اعتباری، افزود: اضافه برداشت از بانک مرکزی برای جلوگیری از افزایش حجم نقدینگی از سوی بانک های دولتی گرفته شد.
وی ادامه داد: همچنین برای ساماندهی بانک های وابسته به نیروهای مسلح طرحی را در نظر گرفته ایم.
کرباسیان با اشاره به بازارنظام سرمایه اظهار داشت: با تنوع بخشی گزینه های جذاب سرمایه در بازار سرمایه سعی داریم منابع گران قیمت از بانک ها به بازار سرمایه سوق داده شود.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه قیمت تمام پول را کاهش دادیم، افزود: شاخص کل بورس از مرداد سال ۹۶ تا سال ۹۷ به۱۳۷ هزار رسیده است که نشان از رشد ۶۶ درصدی دارد.
وی گفت: در سال ۹۶ میزان کل تامنی مالی از بازار سرمایه به ۸۶ هزار میلیارد تومان رسید یعنی نسبت به سال قبل، ۵۵ درصد رشد داشته است.
کرباسیان افزود: انتشار انواع ابزار تامنی مالی به ۷۰ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به سال گذشته خود، ۲۵۶ درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به ساماندهی نحوه عرضه اوراق بدهی در بازار سرمایه، اظهار داشت: نرخ اولیه بازار سهام از ۴۰ درصد به ۱۸ درصد رساندیم.
کرباسیان افزود: بدهی دولت در زمینه اوراق یک روز به تاخیر نیفتاد. در سال ۹۶، ۳۴ هزار میلیارد تومان برای پرداخت مطالبات به طلبکاران پرداخت شد. ۵ هزار میلیارد تومان از بدهی دولت نیز از طریق تهاتر تسویه شد.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه سران قوا تصمیم گرفتند بازار سرمایه نقش بیشتری در اقتصاد داشته باشد، یادآور شد: توسعه و تعمیق بازار سرمایه و پرداخت بدهی ها را در دستور کار قرار دادیم.
وی در ادامه در خصوص اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، اظهار داشت: برای ۳۳ پروژه عملیاتی که در زمان اخذ رای وعده داده بودم، زمان بندی و مسئول مشخص تعیین کردیم. تمام تکالیف برنامه ششم توسعه را بند به بند احصا کردیم و در دل برنامه ها گنجاندیم. در طول ۴۰ سال هیچ وزارتخانه ای را پیدا نمی کنید که برنامه هیا راهبردی با رویکر د عملی داشته باشد.
وی ادامه داد: اگر به اقتصاد مفاومتی بی توجه بودیم چرا سامانه سنها در ستاد فرماند هی اقتصاد مفاومتی برتر شد؟ چرا تاکنون چندین بار در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به عنوان دستنگاه برتر انتخاب شدیم؟ سیاست های اقتصاد مقاومتی مجود و مدار ۳۳ پروژه راهبردی ماست، در این راستا بود که ساماندهی سهام عدالت را پیش بردیم.
وی افزود: در سال ۹۶، ۲۶ پروژه و تکلیف از سوی ستاد برای ما تعریف شد که به خوبی انجام دادیم و بنا به تاکید فرمانده ستاد میزان موفقیت ما ۹۳ درصد بوده است. اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی تکلیف شرعی و قانونی ماست.
کرباسیان گفت: وظبفه من بوده که نظرات متضاد از سوی تیم دولت شنیده نشود از این رو سعی کردم اگر اختلافی هم بود حرفی نزنم و کار اجرایی کنم.
وی با بیان اینکه رتبه کارایی گمرک ۴ رتبه بهبود یافت، افزود: با وجود تحریم ها هنوز پیش بینی ها در موزد آینده ایران، بهتر از گشورهای منطقه است.
وزیر اقتصاد خطاب به نمایندگان مجلس گفت: شما بهتر می دانید امروز کشور وارد جنگ اقتصادی شده است. دشمن تمام مباحث از جمله صنعت، تجارت و فضای مجازی را مورد هدف قرار داده است. امریکا با تحریم نظام بانکی می خواهد شریان های اقتصاد را مسدود کند و به مردم فشار وارد کند و دولت و نظام را با مشکل مواجه کند.
وی ادامه داد: قصد جنگ اقتصادی تحمیل شده فقط ایجاد مزاحمت نیست بلکه کیان نظام را هدف قرار داده و به دنبال ایجاد تورم و کاهش ارزش ریال است تا ناآرامی ها را در کشور تشدید کند.
وی در ادامه با بیان اینکه راه حل بلند مدت، توسعه نظام سرمایه است، اظهار داشت: نظام بانکی باید فرصت تنفس داشته باشد.
کرباسیان با اشاره به اجرای ماد ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید رقابت پدیر، گفت: از شهریور سال ۹۶ بالغ بر ۶ هزار میلیارد تومان از دارایی های مازاد بانک ها به فروش رفته است در حالی که در طول ۳ سال تنها ۱۰ هزار میلیارد تومان از این دارایی ها فروخته شد.
وی افزود: سرمایه بانک های دولتی به ۲۴ هزار میلیارد تومان رافزایش یافت و طبق تکلیف قانونی ۱۳ هزار میلیارد تومان بدهی های دولت به بانک ها را پرداختیم. همچنین ۳۷۰۰ میلیارد تومان سود تسهیلات به ویژه برای واحدهای تولیدی را بخشیدیم.
کرباسیان گفت: همچنین برای حمایت از توسعه و اشتغال روستایی از زمان تصویب آیین نامه اجرایی، ۱۰ هزار و ۵۱۷ طرح بالغ بر ۱۷۰۰ میلیارد تومان در بانک ها مصوب شد.
وی با اشاره به تحصیص خطوط اعتباری برای ساماندهی موسسات مالی و اعتباری، افزود: اضافه برداشت از بانک مرکزی برای جلوگیری از افزایش حجم نقدینگی از سوی بانک های دولتی گرفته شد.
وی ادامه داد: همچنین برای ساماندهی بانک های وابسته به نیروهای مسلح طرحی را داریم.
کرباسیان با اشاره به بازارنظام سرمایه اظهار داشت: با تنوع بخشی گزینه های جذاب سرمایه در بازار سرمایه سعی داریم منابع گران قیمت از بانک ها به بازار سرمایه سوق داده شود.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه قیمت تمام پول را کاهش دادیم، افزود: شاخص کل بورس از مرداد سال ۹۶ تا سال ۹۷ به۱۳۷ هزار رسیده است که نشان از رشد ۶۶ درصدی دارد.
وی گفت: در سال ۹۶ میزان کل تامنی مالی از بازار سرمایه به ۸۶ هزار میلیارد تومان رسید یعنی نسبت به سال قبل، ۵۵ درصد رشد داشته است.
کرباسیان افزود: انتشار انواع ابزار تامنی مالی به ۷۰ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به سال گذشته خود، ۲۵۶ درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به ساماندهی نحوه عرضه اوراق بدهی در بازار سرمایه، اظهار داشت: نرخ اولیه بازار سهام از ۴۰ درصد به ۱۸ درصد رساندیم.
کرباسیان افزود: بدهی دولت در زمینه اوراق یک روز به تاخیر نیفتاد. در سال ۹۶، ۳۴ هزار میلیارد تومان برای پرداخت مطالبات به طلبکاران پرداخت شد. ۵ هزار میلیارد تومان از بدهی دولت نیز از طریق تهاتر تسویه شد.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه سران قوا تصمیم گرفتند بازار سرمایه نقش بیشتری در اقتصاد داشته باشد، یادآور شد: توسعه و تعمیق بازار سرمایه و پرداخت بدهی ها را در دستور کار قرار دادیم.
وی در ادامه در خصوص اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، اظهار داشت: برای ۳۳ پروژه عملیاتی که در زمان اخذ رای وعده داده بودم، زمان بندی و مسئول مشخص تعیین کردیم. تمام تکالیف برنامه ششم توسعه را بند به بند احصا کردیم و در دل برنامه ها گنجاندیم. در طول ۴۰ سال هیچ وزارتخانه ای را پیدا نمی کنید که برنامه هیا راهبردی با رویکر د عملی داشته باشد.
وی ادامه داد: اگر به اقتصاد مفاومتی بی توجه بودیم چرا سامانه سنها در ستاد فرماند هی اقتصاد مفاومتی برتر شد؟ چرا تاکنون چندین بار در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به عنوان دستنگاه برتر انتخاب شدیم؟ سیاست های اقتصاد مقاومتی مجود و مدار ۳۳ پروژه راهبردی ماست، در این راستا بود که ساماندهی سهام عدالت را پیش بردیم.
وی افزود: در سال ۹۶، ۲۶ پروژه و تکلیف از سوی ستاد برای ما تعریف شد که به خوبی انجام دادیم و بنا به تاکید فرمانده ستاد میزان موفقیت ما ۹۳ درصد بوده است. اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی تکلیف شرعی و قانونی ماست.
کرباسیان گفت: وظبفه من بوده که نظرات متضاد از سوی تیم دولت شنیده نشود از این رو سعی کردم اگر اختلافی هم بود حرفی نزنم و کار اجرایی کنم.
وی با بیان اینکه رتبه کارایی گمرک ۴ رتبه بهبود یافت، افزود: با وجود تحریم ها هنوز پیش بینی ها در موزد آینده ایران، بهتر از گشورهای منطقه است.
وزیر اقتصاد خطاب به نمایندگان مجلس گفت: شما بهتر می دانید امروز کشور وارد جنگ اقتصادی شده است. دشمن تمام مباحث از جمله صنعت، تجارت و فضای مجازی را مورد هدف قرار داده است. امریکا با تحریم نظام بانکی می خواهد شریان های اقتصاد را مسدود کند و به مردم فشار وارد کند و دولت و نظام را با مشکل مواجه کند.
وی ادامه داد: قصد جنگ اقتصادی تحمیل شده فقط ایجاد مزاحمت نیست بلکه کیان نظام را هدف قرار داده و به دنبال ایجاد تورم و کاهش ارزش ریال است تا ناآرامی ها را در کشور تشدید کند.
کرباسیان اظهار داشت: ترامپ کشور به کشور پیام می دهد که نفت ایران را نخرند. دشمنان ایران به ویژه امریکا با صرف میلیاردها دلار دنبال ایجاد جو برای افزایش تبعات تحریم هستند. به گفته یکی از وزیران امریکا این کشور با تلاش ۱۶ دستگاه اطلاعاتی اقدامات گسترده ای را شروع کرده است.
وی افزود: لذا در چنین شرایطی ضمن اذعان به مشکلات اقتصادی، باید با برنامه زیری، سرعت عمل و اتحاد پیش رفت.
وزیر اقتصاد با اشاره به برنامه های دولت، گفت: طراحی اقدامات و برنامه ریزی های دولت در قبال تحریم از چند ماه قبل آغاز شده است. نمایندگان و مردم بدانند ایران در سخت ترین شرایط نه تنها عقب نشینی نمی کند بلکه به تلاش مضاعف تا حصول نتیجه ادامه می دهد.
وی تمرکز بر بهبود توان تولید، تجهیز صنعت بیمه، تداوم اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، بهبود فضای کسب و کار، سالم سازی و شفاف سازی اقتصاد، تشکیلات استانی، تشدید مبارزه با احتکار، طراحی برنامه های پوششی حمایتی از دهک های ضعیف و گسترش همکاری با شرکای خارجی را از جمله برنامه های پیش رو عنوان کرد.
کرباسیان با اشاره به طراحی نقشه راه برای همکاری با کشورها، گفت: تلاش رئیس جمهور زمینه ساز خوبی برای تعامل با کشورها شده است.
وی با بیان اینکه ثمردهی اهداف مستلزم مشارکت تمام دستگاه ها است، اظهار داشت: اکنون با شورای هماهنگی اقتصاد سران قوا امید بیشتری به اقتصاد داریم.
وزیر اقتصاد تاکید کرد: با اتکا به اقتصاد مقاومتی و توان تولید داخل امکان عبور از مشکلات را داریم. باید در داخل منسجم، متحد و مقاوم باشیم.
وی افزود: شرابط ما از لحاظ ذخایر ارزی و روابط خارجی از گذشته بهتر است. باید بازار، ارز، مصرف و احتکار را کنترل کنیم. زمان همدلی است. با تجربه جنگ و تحریم آموخته ایم به صورت ویژه در خدمت سرزمینمان باشیم. در دوران جنگ تا پایان جان ایستادیم اکنون نیز تا پایان جارن از کیان کشور محافظت خواهیم کرد.
کرباسیان اظهار داشت: وقاحت دشمن به جایی رسیده که در سالروز کودتای ۲۸ مرداد گروه اقدام تشکیل می دهد؛ ما نیز سازمان اجرایی مقابله با تحریم را تشکیل دادیم.
وی افزود: نجلس همیشه همراه دولت بوده است امیدوارم این همراهی ادامه یابد. من مانند شما نگران آینده ایران هستم به همین خاطر مسئولیت قبول کردم. با استفاده از تجربه ۴۰ ساله مدیران مجربی اتخاب کردم به گونه ای که حتی یک مورد از مدیران بر اساس روباط شخصی انتخاب نشد.
وزیر اقتصاد تاکید کرد: در شرایط متلاطم، ثبات مدیریتی، جسارت در تصمیم گیری و حمایت مجلس راه برون رفت از مشکلات است.
کرباسیان گفت: من متوجه مشکلات مردم و مشکلات معیشتی هستم، اگر مجموع اقدامات ما به خاطر دسیسه های دشمن به ثمر ننشسته پوزش می طلبم و عذرخواهم اگر چه اعتقاد دارم عملکرد زیرمجموعه های وزارت اقتصاد مطلوب بوده است.
وی یادآور شد: در جنگ اقتصادی، وزارت اقتصاد جز سازمان های اصلی مدیریت است از این رو حمایت از وزارت اقتصاد تقویت توان دفاعی کشور است. اگر رای اعتماد بگیرم با روحیه مضاعف به کار خود ادامه خواهم داد و با مشورت گرفتن از مشاوران تا پای جام در خدمت کشورم خوام بود اگر رای نمایندگان به گونه ای دیگر رفم خورد در خدمت نظام خواهم ماند./۸۵۶/د۱۰۲/ق